Kledinginzameling

Al in 1990 tijdens het 1e bezoek van Tricht aan Küsmőd, vroeg ds. Tóth János of men gebruikte kleding wilde sturen voor diaconale doeleinden. De werkgroep die na deze reis is gevormd, is op dat verzoek ingegaan. De eerste jaren gebeurde deze inzameling op ad hoc basis.

Sinds 1998 is deze kledinginzameling op regelmatige basis, namelijk iedere 1e dinsdag van de maand* in de Belder in Tricht. De leden van de werkgroep doen dit niet alleen. Zij worden daarbij enthousiast ondersteund door een groot aantal vrijwillig(st)ers.

De kleding kan worden afgegeven tussen 18.00 uur en 20.00 uur. De kleding hoeft uiteraard niet nieuw te zijn, maar wel schoon en heel! De aangeboden kleding wordt nog dezelfde avond uitgezocht, gesorteerd op dames-, heren- en kinderkleding en vervolgens in bananendozen verpakt. Gedurende het jaar worden de dozen in een door een sponsor ter beschikking gestelde ruimte opgeslagen.

Begin november worden alle bananendozen uit de opslag gehaald en naar het koor van de kerk gebracht. Hier worden de dozen weer uitgepakt, op tafels uitgestald, soort bij soort. Op deze dag worden de dozen zoveel mogelijk gelijk ingepakt en klaargemaakt voor transport.

Afhankelijk van het aanbod wordt de overgebleven kleding verkocht aan een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Zij verkoopt deze kleding aan andere werkgroepen/stichtingen die werkzaam zijn in Oost Europa of Afrika en wel het geld hebben maar niet de middelen om zelf kleding in te zamelen. De opbrengst van deze verkoop wordt gebruikt om een gedeelte van de transportkosten te kunnen betalen.

* Als de 1e dinsdag van de maand een nationale feestdag is dan is het de 2e dinsdag. Vanwege de zomervakantie is er in de maanden juli en augustus geen kledinginzameling.