Ligging

Küsmőd is een klein boerendorp op het platteland in Roemenië, gelegen in de regio Transsylvanië.

Het gebied rondom Küsmőd is heuvelachtig en ligt ingeklemd tussen de rivieren Kisküküllő en Nagyküküllő. Het dorp zelf ligt op 450 meter hoogte, de omringende heuvels zijn tot 1100 meter hoog. Ten noorden van Küsmőd ligt Siklód, ten oosten Atyha, ten zuiden Etéd en ten westen Szolokma.

Samen met 4 andere dorpen (Etéd, Énlaka, Körispatak en Siklód) vormt Küsmőd de burgerlijke gemeente Etéd. De nabij gelegen grotere plaatsen zijn Szováta, Székelykeresztúr, Segesvár en Marosvásárhely op respectievelijk 20, 25, 50 en 60 kilometer afstand.


Grotere kaart weergeven

Toen Transsylvanië nog deel uitmaakte van Hongarije behoorden Küsmőd en het omliggende gebied tot de provincie Udvarhelyszék. Tegenwoordig behoort het tot het district Hargita met als hoofdstad Csikszereda. Het district heeft een oppervlakte van 6639 km2. De aangrenzende districten zijn Bacau, Brassó, Kovászna, Maros, Neamt en Suceava. 

Roemenië zelf wordt omgeven door de buurlanden Oekraïne, Moldavië, Bulgarije, Servië en Hongarije. Een groot deel van de grenslijn bestaat uit water: de Zwarte Zee en de rivieren de Donau en de Tisza.