Reizen naar Roemenië

Sinds de eerste reis in 1990 worden er vanuit Tricht met zekere regelmaat  gemeentereizen georganiseerd naar Küsmőd. Het streven is om deze reizen om de 2 jaar te laten plaatsvinden. Een reis duurt 10 dagen. Het vertrek uit Tricht is meestal op donderdagmiddag en de terugkomst op zaterdagavond de week erna.

Met uitzondering van de eerste reis wordt er een beroep gedaan op vervoersbedrijf Jan Hol uit Geldermalsen. Vanwege de afstand – zo’n 2000 kilometer – gaan er altijd 2 chauffeurs mee. Door een aantal banken te verwijderen wordt de touringcar zo ingericht dat er ruimte komt voor een ‘inbouwkeuken’ om tijdens de reis een kop koffie/thee te kunnen drinken en een broodje klaar te maken. Ook hebben de reizigers meer beenruimte.

De 1e nacht overnachten we in de bus en de 2e nacht in Hotel Angela in Berettyóújfalu, Hongarije. Alle andere nachten verblijven we bij gastgezinnen.

Tijdens de reis wordt niet alleen een bezoek gebracht aan Küsmőd, maar ook aan andere dorpen/steden in Roemenië en Hongarije. De laatste jaren zijn dit: Szolokma en/of Siklód, Marosvásárhely (Tirgu Mures), Magyarlona (Luna de Sus) en Bana in Hongarije. Szolokma en Siklód zijn allebei buurdorpen van Küsmőd. Doordat de wegen onverhard zijn en niet begaanbaar voor de bus, bezoeken we deze plaatsen wandelend en/of met paard en wagen.

Al sinds de 1e reis is het de gewoonte om met een ad hoc koor in alle plaatsen die we bezoeken te zingen. Meestal wordt gezongen in de plaatselijke kerk, soms ook in het dorpshuis. Het repertoire is zeer gevarieerd; het bestaat grotendeels uit geestelijke liederen, maar er worden ook wereldlijke – en volksliedjes gezongen. We zingen in het Nederlands, Engels en natuurlijk in het Hongaars. ‘Fönn a csillagok fellet’ en ‘Isten Velünk staan (bijna) standaard op het programma. Deze liederen zijn voor de mensen in Transsylvanië zeer belangrijk. Voorafgaand aan de reis zijn er 10 tot 12 koorrepetities.

Naast het zingen wordt door de deelnemers – vaak spontaan – voor de bewoners van Küsmőd ook een andere activiteit georganiseerd. Tijdens de reis van 2009 gaven een aantal dames een modeshow en tijdens de reis van 2011 danste het merendeel van de deelnemers een oer-Hollandse klompendans.

Na de – vaak zeer late – terugkomst in Tricht, nemen we pas de volgende morgen afscheid van elkaar. Want we sluiten de reis met elkaar af op zondagmorgen in de kerk. Tijdens de dienst wordt er door het koor nog een aantal liederen gezongen. Vaak wordt kort verslag gedaan van de reis, maar altijd worden de hartelijke groeten overgebracht vanuit onze zustergemeente Küsmöd. Een aantal weken na thuiskomst is er nog een reünie in het koor van de kerk.

Eerdere reizen hebben plaats gevonden in: oktober 1990, oktober 1992, oktober 1994, oktober 1996, april 1999, april 2001 (10-jarig zusterband), mei 2003, mei 2005, oktober 2007, oktober 2009, oktober 2011 (20 jaar vriendschap) en oktober 2013.

Een volgende reis staat gepland in het voorjaar van 2016.

Wanneer?
Vertrek: donderdag 21 april 2016, rond 14.00 uur vanuit Tricht
Weer thuis: zaterdag 30 april 2016, rond 23.00 uur terug in Tricht

Prijs?
De reissom is € 450,- per persoon.
Bij de prijs inbegrepen: de busreis, 1 hotelovernachting met diner/ontbijt en koffie/thee/limonade en de (brood)maaltijden in de bus.
Exclusief: reis- en annuleringsverzekering

Meer informatie en/of zin om mee te gaan?
Neemt u dan contact op met de reiscommissie, Ike van Zadelhoff (0345-651654) of  Jacqueline de Niet (0345-576157).

U kunt ook direct inschrijven voor deze reis door het onderstaande inschrijfformulier te downloaden, in te vullen en via info@kusmod-tricht.com aan ons terug te sturen.

Inschrijfformulier reis 2016