Bezoek uit Küsmőd

Vanuit Küsmőd zijn er tot nu toe 4 reizen geweest …  

In eerste instantie is erg getwijfeld of die reizen wel moesten plaatsvinden. De mensen daar hadden het – zeker net na de revolutie van 1989 – erg arm. Er was zelfs gebrek aan de eerste leefbehoeften, terwijl hier in Nederland werkelijk alles te krijgen was.

Toch werden ook in Küsmőd de omstandigheden langzaam beter, al waren er niet de luxe en de moderne voorzieningen zoals wij die kenden. Inmiddels verandert ook deze situatie en doet het moderne tijdperk heel voorzichtig zijn intrede.

Achteraf gezien is het goed dat deze reizen toch hebben plaatsgevonden. De mensen hebben nu met eigen ogen kunnen zien dat we het hier zeker niet slecht hebben, maar dat we er wel hard voor moeten werken. Ook draagt het onderlinge contact bij aan de verdieping van de zusterband. 

Tijdens deze bezoeken willen we hen laten zien hoe wij hier leven; niet alleen in onze dagelijkse bezigheden, maar bijvoorbeeld ook hoe hier een boerenbedrijf reilt en zeilt of hoe het er op een school aan toe gaat. Daarnaast bezoeken we met hen natuurlijk een aantal toeristische plaatsen of mooie plekjes in de regio. Ook een gezamenlijke maaltijd en/of gezellige avond met de mensen uit Tricht wordt georganiseerd.

Juni 1993
De 1e reis vanuit Küsmőd naar Tricht vond plaats in juni 1993 per bus. De groep bestond uit 8 personen, te weten oud predikant Tóth János, ds. Antal Csaba en zijn vrouw Kati, 4  leden van de kerkenraad waaronder de curator en een chauffeur.

Op het programma stonden o.a. een bezoek aan Greefa Tricht, melk- en veehouderij Hakkert, Veiling Geldermalsen en het Gemeentehuis. We gingen ook naar Scheveningen, want een dagje strand mocht natuurlijk niet ontbreken. Om elkaar te ontmoeten werd een gezellige avond georganiseerd in De Belder.

Juli 1996
In juli 1996 kwam er per bus een groep van 9 personen, voornamelijk jongeren. Deze groep bestond uit ds. Antal Csaba, zijn vrouw Kati, 2 jongens, 4 meiden en een chauffeur.

We gingen een kijkje nemen bij Van Burk in Tricht, een groenvoorziening- en grondwerkbedrijf. Daarnaast brachten we een bezoek aan Amsterdam (de Dam/Madame Tussaud), het strand in Zandvoort en de stad Utrecht (de Dom). Ook gingen we kanoën op de Linge; deze middag werd afgesloten met een picknick. In de kerktuin werd een gezamenlijke BBQ georganiseerd.

Juni 2001
De 3e groep kwam in juni 2001, ook per bus. Dit was een zeer gevarieerd gezelschap, bestaande uit ds. Koszta Endre, zijn vrouw Éva, 2 oudere dames (60+), 2 dames en een man (eind 30/begin 40) en 2 chauffeurs.

Bij deze reis stond niet alleen een bezoek aan melk- en veehouderij Hakkert op het programma, maar ook een bezoek aan varkenshouderij Vink in Beesd en Bakkerij Bouman in Geldermalsen. Verder gingen we een dagje naar Den Haag (Madurodam) en het strand in Scheveningen, maakten we een boottocht op de Linge en bezochten we de molen in Beesd en de markt in Geldermalsen.

Juni 2013
Op donderdag 27 juni 2013 arriveerde er een groep van 18 personen onder leiding van ds. Lukács Ferenc en zijn vrouw Margareta voor een verblijf van een week. Deze keer werd gereisd per vliegtuig; heel spannend want bijna niemand was ooit zo ver van huis geweest en dan ook nog eens vliegen …

Zij werden ontvangen met een lunch in het koor van de kerk. Daarna gingen zij met hun gastgezin naar huis. De rest van de dag was ter vrije besteding.

De volgende dag stonden er een bezoek aan de markt in Geldermalsen, een lunch en een bezoek aan molen De Vlinder in Deil en ter afsluiting een barbecue in de tuin van de kerk op het programma.

Als verrassing was voor zaterdagmiddag een partij “Boerengolf” in Enspijk georganiseerd, een enorm succes, gevolgd door een gezamenlijke maaltijd en een kampvuur in Tricht.

Op zondag verzorgde de groep uit Küsmőd een mini zangoptreden tijdens de kerkdienst. Na de dienst was er uitgebreid gelegenheid voor de mensen uit Küsmőd en Tricht om elkaar bij de koffie te ontmoeten en na te praten in het koor van de kerk. ‘s Middags hadden de meeste gastgezinnen zelf enkele activiteiten voor hun gasten georganiseerd.

Op maandagochtend werd de groep gesplitst. De dames brachten een bezoek aan de Lokhorstschool in Deil en aan kaarsenmakerij De Bonte Boel in Rumpt, terwijl de mannen sorteermachinefabriek Greefa in Tricht bezochten. Rond het middaguur was er een gezamenlijke picknick in Tricht. In de namiddag bracht de groep een bezoek aan de melkveehouderij van de familie Hakkert. De dag werd afgesloten met de beklimming van de Trichtse kerktoren.

Dinsdag werd een drukke dag. Op het programma stond een bezoek aan Amsterdam en Zandvoort. In Amsterdam werd een rondvaart gemaakt en leidde ds. Dirk-Jan Brans een wandeling door de binnenstad. Voor de lunch maakten we een tussenstop bij het Vlaamse friethuis. In Zandvoort werden uiteraard het strand en de zee bezocht. Zelfs enkele mensen uit Küsmőd sprongen het koude water in. De avond was ter vrije besteding.

Op woensdag stond er een fietstocht naar Buren gepland. Een uitdaging want een aantal bezoekers had nog nooit op een fiets gezeten. Na aankomst in Buren werd er een bezoek aan de molen gebracht en maakten we een wandeling door het stadje. Voor de lunch bezochten we De Pannenkoekenbakker. In de middag was er nog een bezichtiging van de Sint Lambertus kerk. Op de terugweg werden de laatste inkopen gedaan bij de Aldi in Meteren.

De laatste avond werd doorgebracht bij de gastgezinnen, want donderdag was het vroeg dag. Het afscheid van de groep was al om 03.45 uur, want om 04.00 uur vertrok de bus naar Dortmund. Daar stapten de mensen aan boord van het vliegtuig en vlogen weer terug naar huis. 

Volgende reis oktober 2015?
De volgende reis zal zeer waarschijnlijk plaatsvinden in oktober/november 2015.

Ds. Lukács Ferenc ontving van zijn Trichtse collega ds. Dirk-Jan Brans een brief met daarin o.a. een uitnodiging om vanwege 700 Jaar Kerk in Tricht en 25 jaar zusterband met Küsmőd opnieuw een bezoek aan Tricht te brengen.

Inmiddels weten we dat in Küsmőd de 1e acties om in te gaan op de uitnodiging en voorbereidingen om naar Nederland te komen zijn gestart. Ook nu zijn ze al zenuwachtig bij de gedachte dat zij met het vliegtuig zullen reizen … en wij verheugen ons op hun komst! Zodra er meer informatie bekend is, hoort u dit van ons.